Hogyan lehet törölni a böngészési előzményeket a Firefoxban

A többi böngészőhöz hasonlóan a Firefox is részletes előzményeket gyűjt az internetes kalandjairól. Ha szeretné nyomon követni nyomon követéseit, vagy nem szeretné, hogy a Firefox egyáltalán gyűjtsön adatokat, módosíthatja a privát böngészési élményt.

A Firefox előzményeit az OS X megfelelő nevű „History” menüjéből érheti el, vagy kattintson a Windows jobb felső sarkában található három sorra, és válassza az „History” („Control + H”) lehetőséget.

Az Előzmények menü nemcsak a legutóbb felkeresett webhelyeket, hanem a nemrég bezárt lapokat és ablakokat is megjeleníti. Megjelenítheti más eszközök füleit és visszaállíthatja az előző munkamenetet is.

A legérdekesebb elemek azonban a „Minden előzmény megjelenítése” és a „Legutóbbi előzmények törlése…” lehetőségek.

Ha az „Összes előzmény megjelenítése” lehetőséget választja, akkor a teljes böngészési előzményeket egy ablakos listában láthatja.

Ha ezen webhelyek bármelyikét törölni szeretné az előzmények listájáról, bármikor kiválaszthatja azt, és megnyomhatja a „Törlés” gombot. Ha mindent törölni szeretne, akkor használja a Command + A billentyűkombinációt az OS X-en vagy a Ctrl + A billentyűkombinációt Windows rendszeren. Ha egyszerre több helyet szeretne kiválasztani, akkor a „Command” (OS X) vagy a „Control” (Windows) billentyűvel válassza ki az előzményekből eltávolítani kívánt webhelyeket.

Az előzmények törlésének leggyorsabb módja, ha az Előzmények menüből kiválasztja a „Legutóbbi előzmények törlése…” lehetőséget, amely párbeszédablakot ad a törlendő előzmények időtartamának kiválasztásához. Lehetősége van törölni az utolsó órát, két órát, négy órát, ma, vagy mindent.

Kattintson a „Részletek” gombra, és sokkal többet választhat, mint a böngészési és letöltési előzmények. Törölheti a cookie-kat, a gyorsítótárat, az aktív bejelentkezéseket és egyebeket is.

Ha speciális beállításokat szeretne beállítani a böngészési előzményekhez, meg kell nyitnia a Firefox beállításait, és ki kell választania az „Adatvédelem” kategóriát. Az Adatvédelem beállításai között van egy szakasz, amelyet teljes egészében az Előzményeknek szentelünk. A következő képernyőképen kiválasztottuk az „egyéni beállítások használata az előzményekhez” lehetőséget.

Ha úgy dönt, hogy mindig privát böngészési módot használ, akkor a böngészési előzmények, a cookie-k és egyéb elemek nem kerülnek mentésre. Dönthet úgy is, hogy nem rögzíti a böngészési és letöltési előzményeket, a keresési és űrlap előzményeket, vagy elfogadja a sütiket. Ha nem akarja elfogadni a harmadik féltől származó sütiket, akkor lehetősége van arra, hogy engedélyezze azt.

Végül, ha azt szeretné, hogy a Firefox bezárásakor minden böngészési előzmény törlődjön, kiválaszthatja ezt az opciót, majd a „Beállítás…” gombra kattintva kiválaszthatja, hogy pontosan mi törlődik a Firefox leállításakor.

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek az elemeknek a törlése hatással van a későbbi böngészési munkamenetekre. Például, ha törli az aktív bejelentkezéseket, akkor vissza kell jelentkeznie az előző munkamenet bármely webhelyére. Hasonlóképpen, ha törli a cookie-kat, a bejelentkezési munkamenetek törlődnek, és újra be kell írnia a hitelesítő adatokat.

Ha a böngészési előzmények kikapcsolásakor törli a lehetőséget, a Firefox nem ad figyelmeztetéseket, ezért fontos megjegyezni, hogy először is ezt a lehetőséget választotta. Ellenkező esetben elgondolkodhat azon, hogy miért mindig jelentkezik ki a kedvenc közösségi oldalairól, vagy miért tűnik el mindig a legutóbbi böngészési előzményei.

KAPCSOLÓDÓ: Hogyan lehet blokkolni a harmadik féltől származó sütiket minden webböngészőben

Az előzmények és más magánadatok törlése az egyik legjobb adatvédelmi gyakorlat, amelyet vállalhat. A Firefox egyedülálló abban a tekintetben, hogy lehetősége van minden ilyen tartalom törlésére, amikor leállítja, tehát ha különös tekintettel van a magánéletre, például ha egy Firefoxot egy munkahelyi vagy nyilvánosan használt számítógépet használ, akkor ez egy remek lehetőség engedélyezni.