A HomeGroup szolgáltatás letiltása a Windows rendszerben (és eltávolítása a Fájlkezelőből)

A HomeGroups egyszerűvé teszi a fájlok és nyomtatók megosztását más számítógépekkel. De ha nem használja, és jobban szeretné, ha egyáltalán nem látná a File Explorerben, akkor nem túl nehéz letiltani.

KAPCSOLÓDÓ: Windows hálózat: Fájlok és erőforrások megosztása

A Windows hálózatépítés meglehetősen bonyolulttá válhat. Ha csak annyit szeretne tenni, hogy megosztja fájljait és nyomtatóit néhány más Windows PC-vel a helyi hálózaton, akkor a HomeGroups szolgáltatás sokkal könnyebbé teszi ezt a feladatot. Ennek ellenére, ha egyáltalán nem használja, és inkább nem szeretné látni a File Explorerben - vagy a Megnyitás / Mentés másként párbeszédpanelen -, akkor letilthatja a HomeGroup szolgáltatást. Le kell tiltania néhány szolgáltatást, majd - ha Windows 8 vagy 10 rendszert futtat - gyorsan belemerül a rendszerleíró adatbázisba. Így hajthatja végre.

Első lépés: Hagyja el a HomeGroupot, ha a számítógépe jelenleg az One része

Ha számítógépe egy HomeGroup része, akkor a szolgáltatás letiltása előtt el kell hagynia a HomeGroupot. Kattintson a Start gombra, írja be a „homegroup” parancsot, majd kattintson a „HomeGroup” vezérlőpult alkalmazásra.

A fő „HomeGroup” ablakban kattintson a „Leave the homeegrop” elemre.

A „Kilépés a otthoni csoportból” ablakban erősítse meg a távozását a „Kilépés a házcsoportból” gombra kattintva.

Amikor a varázsló befejezi az eltávolítást a HomeGroupból, kattintson a „Befejezés” gombra.

Most, hogy már nem tagja a HomeGroupnak, letilthatja a HomeGroup szolgáltatásokat.

Második lépés: Tiltsa le a HomeGroup szolgáltatásokat

A Windows HomeGroup szolgáltatásának letiltásához két HomeGroup szolgáltatást kell letiltania. Kattintson a Start gombra, írja be a „Services” szót, majd kattintson a „Services” alkalmazásra.

A Szolgáltatások ablak jobb oldali ablaktábláján görgessen lefelé, és keresse meg a „HomeGroup Listener” és a „HomeGroup Provider” szolgáltatásokat. Kattintson duplán a „HomeGroup Listener” szolgáltatásra a tulajdonságai ablak megnyitásához.

A Tulajdonságok ablakban válassza a „Letiltva” lehetőséget a „Startup type” legördülő menüből, majd kattintson az „OK” gombra.

Ezután pontosan ugyanúgy le kell tiltania a „HomeGroup Provider” szolgáltatást. Nyissa meg a tulajdonságok ablakát, és állítsa az „Indítási típus” értéket „Letiltva” értékre.

Ha Windows 7 rendszert használ, ennyi szükséges a HomeGroup szolgáltatás letiltásához és eltávolításához a File Explorer ablakból. Valójában amint leállítja és letiltja a „HomeGroup Provider” szolgáltatást, a HomeGroup eltűnik a Windows 7 fájlkezelőjéből.

Ha Windows 8 vagy 10 rendszert futtat, az eddigi lépések letiltják a HomeGroup funkciót, de tovább kell lépnie a harmadik lépésre, és egy gyors beállításjegyzék-szerkesztést kell végrehajtania, hogy eltávolítsa azt a File Explorer ablakból.

Harmadik lépés: Távolítsa el a HomeGroup alkalmazást a Fájlkezelőből a beállításjegyzék szerkesztésével (csak Windows 8 vagy 10 esetén)

Windows 8 vagy 10 rendszerben meg kell tennie egy további lépést egy olyan rendszerleíró kulcs létrehozásával, amelynek segítségével eltávolíthatja a HomeGroup fájlt a Fájlkezelőből.

Normál figyelmeztetés : A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő hatékony eszköz, és annak nem megfelelő használata instabillá vagy akár működésképtelenné is teheti a rendszert. Ez egy nagyon egyszerű hack, és mindaddig, amíg betartja az utasításokat, nem okozhat problémát. Ennek ellenére, ha még soha nem dolgozott vele, fontolja meg a Beállításszerkesztő használatának elolvasását, mielőtt elkezdené. A változtatások végrehajtása előtt feltétlenül készítsen biztonsági másolatot a rendszerleíró adatbázisról (és a számítógépéről!).

KAPCSOLÓDÓ: A Rendszerleíróadat-szerkesztő használatának megtanulása, mint egy profi

Nyissa meg a Beállításszerkesztőt a Start gomb megnyomásával, és írja be a „regedit” parancsot. Nyomja meg az Enter billentyűt a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő megnyitásához, és engedélyt adjon számára, hogy módosítsa a számítógépét.

A Beállításszerkesztőben a bal oldali sáv segítségével navigáljon a következő kulcsra:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Classes \ {B4FB3F98-C1EA-428d-A78A-D1F5659CBA93}

KAPCSOLÓDÓ: Hogyan lehet teljes engedélyeket szerezni a védett rendszerleíró kulcsok szerkesztéséhez

Alapértelmezés szerint ez a kulcs védett, ezért a szerkesztés megkezdése előtt át kell vennie a tulajdonjogát. Kövesse az utasításokat arról, hogyan szerezhet teljes engedélyeket a védett rendszerleíró kulcsok szerkesztéséhez, majd itt folytathatja az utasításokat.

Miután átvette a {B4FB3F98-C1EA-428d-A78A-D1F5659CBA93}kulcs tulajdonjogát, kattintson a jobb gombbal, és válassza az Új> DWORD (32 bites) érték lehetőséget. Nevezze el az új értéket: „System.IsPinnedToNameSpaceTree.”

Az új System.IsPinnedToNameSpaceTreeérték létrehozásakor az értékadatok már 0-ra vannak állítva, ez az a beállítás, amelyet a HomeGroup eltávolításához a Fájlkezelőből szeretne használni. A változásoknak azonnal életbe kell lépniük, ezért nyissa meg a File Explorer ablakot, és ellenőrizze még egyszer, hogy a HomeGroup eltávolításra került-e.

Ha minden sikeres volt, folytathatja és bezárhatja a Beállításszerkesztőt. Ha valaha is vissza akarja állítani ezt a változást, egyszerűen lépjen vissza a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőbe, kattintson duplán az System.IsPinnedToNameSpaceTreeértékre a tulajdonságablak megnyitásához, és változtassa meg az „Értékadatok” mezőt 0-ról 1-re.

Hogyan lehet újra engedélyezni a HomeGroup-ot letiltása után

Ha újra engedélyezni szeretné a HomeGroup alkalmazást, akkor meg kell változtatnia az itt ismertetett utasításokat.

  1. A Beállításszerkesztő használatával állítsa az System.IsPinnedToNameSpaceTreeértéket 1-re, vagy csak törölje az értéket teljesen.
  2. A Szolgáltatások alkalmazással állítsa a „HomeGroup Listener” és a „HomeGroup Provider” szolgáltatásokat „Manual” -ra.

Ezután láthatja a HomeGroup alkalmazást a File Explorerben, és újra létrehozhat vagy csatlakozhat egy HomeGrouphoz.

Annak ellenére, hogy a HomeGroup elem megjelenítése a Fájlkezelőben a legtöbb ember számára nem jelent nagy problémát, mégis jó tudni, hogy ha akarja, eltávolíthatja. Különösen hasznos lehet, ha megosztja számítógépét, és csak nem akarja, hogy az emberek véletlenül belebotljanak a fájlok más számítógépekkel való megosztásába.