Amit tudnia kell az iTunes engedélyének megszüntetéséről

Az iTunes egy engedélyezési rendszert használ annak biztosítására, hogy csak néhány számítógép férhessen hozzá a megvásárolt zenéhez, videókhoz és egyéb tartalmakhoz. Mielőtt megszabadulna a számítógéptől vagy újratelepítené a Windows rendszert, törölje az iTunes engedélyét.

Az engedélyezési rendszer a DRM egyik formája, ezért magában foglalja az átugrást. Állítólag korlátozza a vásárolt tartalomhoz való hozzáférést.

Mi az iTunes engedély?

Engedélyeznie kell egy számítógépet - Mac vagy Windows PC - az iTunes alkalmazásban, mielőtt a számítógép letöltheti és felhasználhatja a megvásárolt filmeket, tévéműsorokat, zenét, e-könyveket, hangoskönyveket, alkalmazásokat és egyéb tartalmakat. Vegye figyelembe, hogy ez csak a DRM-mel rendelkező adathordozókra vonatkozik. Az iTunes zenefájljainak többsége DRM-mentes, így nem kell engedélyeznie a számítógépet a lejátszáshoz.

Egyszerre legfeljebb öt engedélyezett számítógépet köthet az Apple ID-jéhez. A Mac és a Windows PC egyaránt beleszámít az összesített összegbe.

KAPCSOLÓDÓ: Hogyan lehet soha nem használni az iTunes alkalmazást iPhone, iPad vagy iPod Touch készülékével

Az iOS eszközök nem számítanak bele az aktiválási összegbe, így annyi iPad, iPhone, iPod Touch és Apple TV eszköz férhet hozzá iTunes tartalmához, amennyit csak akar.

Ez az engedélyezési rendszer a DRM egyik formája, és korlátozza az iTunes-on vásárolt tartalomhoz való hozzáférést. A jogosultsági rendszerek egykor meglehetősen elterjedtek voltak - például tanúskodhatnak a PC-játékok régi SecuROM rendszerének engedélyezési korlátozásáról vagy a Windows Media audio és video fájlokba beépíthető aktiválási korlátról. sok szolgáltatás ma már csak a fiókokra korlátozza a tartalmat, és nem feltétlenül korlátozza az eszközök számát, de az iTunes továbbra is az egyes számítógépek engedélyezésének és tiltásának régebbi rendszerét használja. Nem lennénk meglepve, ha ezt beépítenék az Apple által a jogtulajdonosokkal kötött szerződésekbe, amikor tartalmukat az iTunes-ra teszik.

A számítógép engedélyezése

A számítógép engedélyezése egyszerű. Windows rendszeren kattintson az iTunes menümenüjére, mutasson az iTunes Store-ra, és válassza a Számítógép engedélyezése lehetőséget. Mac rendszeren kattintson a Store menüre, és válassza a Számítógép engedélyezése lehetőséget. A folyamat befejezéséhez jelentkezzen be Apple ID-jével.

Ezután számítógépe képes lesz letölteni, szinkronizálni és lejátszani a megvásárolt iTunes-tartalmakat.

Hogyan és mikor kell engedélyeznie a PC vagy a Mac engedélyét

Ugyanitt található a Számítógép visszavonása menüpont is. Ez a menüopció visszavonja az engedélyezést, megakadályozva a DRM által megterhelt iTunes-tartalom megtekintését, megtekintését vagy letöltését a számítógépére.

KAPCSOLÓDÓ: Kezdő Geek: A Windows újratelepítése a számítógépre

Ha az iTunes eltávolításáról van szó, akkor a Windows újratelepítése előtt áll, vagy ha végzett a számítógéppel, és meg akar szabadulni tőle, akkor törölje a számítógép jogosultságát. Ha nem tervezi a megvásárolt iTunes-tartalom számítógépen történő használatát, vonja vissza a jogosultságot.

Az Apple azt is javasolja, hogy törölje a számítógép jogosultságait, mielőtt frissítené a hardverkomponenseket. Ha nem, akkor egyetlen számítógépe később más számítógépnek számít, és több engedélyt használhat.

A számítógép jogosultságának visszavonása azért fontos, mert ez visszaadja a korlátozott öt engedély egyikét.

Hogyan lehet visszavonni azokat a rendszereket, amelyekhez nincs hozzáférése

Ha a számítógép meghibásodik, és nem tudja visszavonni az iTunes jogosultságát, akkor megszabadul a számítógéptől, mielőtt engedélyt adna az iTunes-nak, vagy frissíti számítógépének összetevőit, lehet, hogy elpazarolta az engedélyeket. A régi rendszerek valószínűleg beleszámítanak a maximum öt engedélyezett számítógépbe. Ha továbbra is engedélyezi az iTunes alkalmazást, megszabadul az engedélyezett számítógépektől, vagy újratelepíti a Windows rendszert, akkor előfordulhat, hogy nem tudja elérni a megvásárolt tartalmakat, mert nem engedélyezhet több számítógépet.

Az Apple ezt csak egyféleképpen engedélyezi. Nem csak hozzáférhet az engedélyezett számítógépek listájához és visszavonhatja az egyes számítógépek engedélyét. Ehelyett az összes számítógépének jogosultságát le kell vonnia egyszerre.

Ehhez kattintson az iTunes Store elemre az iTunes alkalmazásban, jelentkezzen be az Apple azonosítójába, kattintson az Apple azonosító nevére, és válassza a Fiók lehetőséget.

Innen kattintson a Számítógépes jogosultságok mellett az Összes visszavonása gombra. Ez a gomb csak akkor jelenik meg, ha egynél több számítógéppel rendelkezik felhatalmazással. Visszavonja az összes engedélyezett számítógép engedélyét, lehetővé téve a számítógépek engedélyezésének megkezdését a semmiből.

Figyelem : Az Összes visszavonása gombot csak évente egyszer használhatja. Használata után próbálja meg körültekintőbben kezelni a jogosultságokat - törölje a számítógépek jogosultságait, mielőtt megszabadulna tőlük, újratelepítené a Windows rendszert, vagy frissítené hardvereiket.

Ha úgy találja, hogy nem tud hozzáférni a megvásárolt tartalomhoz - vagy ha az idén már egyszer használta a Minden engedély megszüntetése gombot, és újra fel kell használnia -, akkor mindig megpróbálhatja megkeresni az Apple ügyfélszolgálatát, és megkérni őket, hogy állítsák vissza az engedélyeket. Ez minden, amit megtehet, a DRM megszakításának megkísérlése mellett.

Kép hitel: Richard Giles a Flickr-en