Hogyan lehet visszaállítani a Synology NAS-t

Ha a Synology NAS meghajtó problémákat okoz Önnek, vagy éppen egy teljesen új rendszerre frissít, akkor néhány módon visszaállíthatja, attól függően, hogy mit szeretne vele csinálni.

KAPCSOLÓDÓ: A Synology NAS kézi és automatikus leállítása és újraindítása

Összesen háromféleképpen lehet visszaállítani a Synology NAS-t: csak a hálózati beállítások visszaállítása (amely visszaállítja az adminisztrátori bejelentkezési jelszót is), a DiskStation Manager visszaállítása és újratelepítése (az összes adat továbbra is érintetlen marad), vagy minden visszaállítása (beleértve az összes törlését is) adatok a merevlemezeken).

Mielőtt azonban áttekintenénk az egyes módszereket, érdemes telepíteni a Synology Assistant alkalmazást a számítógépére (amit ezen az oldalon megtehet). Ez lehetővé teszi a NAS meghajtó állapotának megtekintését anélkül, hogy magához a meghajtóhoz kellene hozzáférnie. Nagyon jó, ha a NAS-meghajtó IP-címe megváltozik, amikor visszaállítja, és nem biztos abban, hogy mi az új IP-cím.

Mindenesetre itt áll a Synology NAS meghajtó visszaállításának három módja.

A hálózati beállítások visszaállítása

Ha a NAS meghajtó hálózati problémákat okoz Önnek, akkor egyszerűen visszaállíthatja a hálózati beállításokat. Ezzel visszaállítja az adminisztrátori bejelentkezési jelszót is, és a hálózati beállítások visszaállítása után a rendszer kéri, hogy hozzon létre egy újat.

Először keresse meg a reset gombot a NAS meghajtó hátulján. Általában közvetlenül az USB és Ethernet port (ok) mellett található.

Ezután szerezzen be egy gemkapcsot vagy egy SIM-kártya eltávolító eszközt, és tartsa lenyomva a visszaállítás gombot körülbelül öt másodpercig - amíg sípolást nem hall. Akkor azonnal engedje el.

Ezt követően indítsa el a Synology Assistant alkalmazást, majd kattintson duplán a NAS meghajtóra a hozzáféréshez és a bejelentkezéshez.

Az alapértelmezett felhasználónév „admin”, az alapértelmezett jelszó üresen marad. A hitelesítő adatok megadása után kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Ezután a rendszer kéri, hogy hozzon létre új jelszót. Ha elkészült, nyomja meg a „Küldés” gombot.

A következő képernyőn kattintson a „Bejelentkezés most” gombra.

Innentől kezdve csak jelentkezzen be új jelszavával, és újra elindulhat!

Telepítse újra a DSM-t, de tartsa meg az adatokat

Valószínűbb eset egy maroknyi felhasználó számára a DSM operációs rendszer teljes alaphelyzetbe állítása, de az összes adatuk érintetlenül tartása a merevlemezeken - ez nagyszerű azok számára, akik frissítenek egy új NAS dobozra, vagy ha a DSM csak ad neked néhány kérdést, és csak törölni és frissen kezdeni szeretné. Ügyeljen arra, hogy készítsen biztonsági másolatot a konfigurációról, hogy az újratelepítés után visszaállítsa.

A kezdéshez keresse meg a reset gombot a NAS meghajtó hátulján. Általában közvetlenül az Ethernet port (ok) mellett található.

Ezután szerezzen be egy gemkapcsot vagy egy SIM-kártya eltávolító eszközt, és tartsa lenyomva a visszaállítás gombot körülbelül öt másodpercig - amíg sípolást nem hall. Akkor azonnal engedje el. Rögtön ezután tartsa ismét lenyomva a reset gombot öt másodpercig, amíg újabb sípolást hall. Ezt követően azonnal engedje el.

A NAS még párszor csipog, majd a NAS meghajtó újraindul. Néhány perc múlva az állapotjelző lámpa narancssárgán villog. A DSM készen áll az újratelepítésre.

Nyissa meg a Synology Assistant alkalmazást, majd kattintson duplán a NAS meghajtóra (amely mellett a „Configuration Lost” felirat olvasható).

Kattintson az „Újratelepítés” gombra.

Ezután nyomja meg a zöld „Telepítés most” gombot.

Várja meg, amíg a NAS újratelepíti a DSM-et, és újraindítja magát. Ez általában körülbelül 15 percet vesz igénybe.

Amikor a NAS újraindult, kattintson a „Csatlakozás” gombra.

Ezután létrehozza az adminisztrátori fiókját, és ugyanazon a telepítési folyamaton megy keresztül, amelyet akkor tett, amikor először megszerezte a NAS meghajtót. Olvassa el a Synology telepítési útmutatónkat, hogy újból elinduljon az újratelepítés után.

Minden visszaállítása és az összes adat törlése

Ha extrémebb utat szeretne megtenni, akkor mindent teljesen visszaállíthat, beleértve az összes adat letörlését a merevlemezekről. Ezt egy kicsit könnyebb megtenni, mivel ezt közvetlenül a DSM-től teheti meg, ahelyett, hogy az eszköz fizikai reset gombjával kellene foglalkoznia. Mielőtt elkezdené, érdemes azonban először mindent alátámasztania.

Jelentkezzen be a DSM-be, majd nyissa meg a „Vezérlőpult” ablakot.

Kattintson a „Frissítés és visszaállítás” lehetőségre.

Váltson a tetején található „Reset” fülre.

Nyomja meg a piros „Minden adat törlése” gombot.

Amikor megjelenik az előugró ablak, jelölje be a piros szöveg melletti négyzetet, majd kattintson az „Összes adat törlése” gombra.

Ezután írja be rendszergazdai bejelentkezési jelszavát, és nyomja meg a „Küldés” gombot.

A Synology NAS megkezdi a visszaállítási folyamatot. Ez 10-20 percig is eltarthat, de ha ez megtörtént, akkor elindíthatja a Synology Assistant programot, és a NAS-ja jelzi, hogy "nincs telepítve". Ekkor teljesen visszaállította eszközét.

Most pedig készen áll az újrakezdésre.