Hogyan működik a privát böngészés és miért nem nyújt teljes adatvédelmet

Privát böngészés, InPrivate böngészés, inkognitómód - sok névvel rendelkezik, de ugyanaz az alapfunkció minden böngészőben. A privát böngészés javítja az adatvédelmet, de nem ezüst golyó teszi teljesen névtelenné az internetet.

A privát böngészés mód megváltoztatja a böngésző viselkedését, függetlenül attól, hogy a Mozilla Firefox, a Google Chrome, az Internet Explorer, az Apple Safari, az Opera vagy bármely más böngészőt használja-e, de ez nem változtatja meg más viselkedését.

Mit szoktak tenni a böngészők

Normál böngészés közben a böngésző tárolja a böngészési előzmények adatait. Amikor meglátogat egy weboldalt, a böngészője naplózza a böngésző előzményeit, elmenti a cookie-kat a webhelyről, és tárolja azokat az űrlapadatokat, amelyeket később automatikusan kitölthet. Ezenkívül más információkat is ment, például a letöltött fájlok előzményeit, a mentésre választott jelszavakat, a böngésző címsorába beírt kereséseket és a weboldalak bitjeit az oldalak későbbi betöltési idejének felgyorsítása érdekében ( cache néven is ismert).

Valaki, aki hozzáfér a számítógépéhez és a böngészőjéhez, később megbotolhatja ezeket az információkat - talán beírhat valamit a címsávba, és a webböngészője javasolhat egy meglátogatott webhelyet. Természetesen megnyithatják a böngészési előzményeket is, és megtekinthetik a meglátogatott oldalak listáját.

Lehet, hogy letilthatja ezen adatgyűjtés egy részét a böngészőjében, de az alapértelmezett beállítások így működnek.

Mit csinál a privát böngészés

Ha engedélyezi a privát böngészés módot - más néven inkognitómódot a Google Chrome-ban és az InPrivate böngészést az Internet Explorerben -, böngészője egyáltalán nem tárolja ezeket az információkat. Amikor privát böngészési módban látogat meg egy webhelyet, a böngésző nem tárol semmilyen előzményt, cookie-t, űrlapadatot - vagy bármi mást. Bizonyos adatokat, például a cookie-kat, a privát böngészés során meg lehet őrizni, és a böngésző bezárásakor azonnal el kell dobni.

A privát böngészés mód első bevezetésekor a webhelyek megkerülhették ezt a korlátozást azáltal, hogy az Adobe Flash böngésző plug-in segítségével tárolták a cookie-kat, de a Flash most már támogatja a privát böngészést, és nem tárolja az adatokat, ha a privát böngészés mód engedélyezve van.

A privát böngészés egy teljesen elszigetelt böngésző munkamenetként is funkcionál - például, ha a szokásos böngészési munkamenet során be van jelentkezve a Facebookba, és megnyit egy privát böngészési ablakot, akkor nem lesz bejelentkezve a Facebookba abban a privát böngészési ablakban. Megtekintheti a Facebook integrációval rendelkező webhelyeket a privát böngészési ablakban anélkül, hogy a Facebook összekapcsolná a látogatást a bejelentkezett profiljával. Ez lehetővé teszi azt is, hogy a privát böngészés munkamenetét használva egyszerre több fiókba jelentkezzen be - például be lehet jelentkezni egy Google-fiókba a szokásos böngészési munkamenet során, és bejelentkezhet egy másik Google-fiókba a privát böngészés ablakában.

A privát böngészés megvédi Önt azoktól az emberektől, akiknek hozzáférése van a számítógépéhez, és a böngészési előzmények alapján kutat - a böngésző nem hagy nyomot a számítógépen. Azt is megakadályozza, hogy a webhelyek a számítógépén tárolt sütiket használja látogatásai nyomon követésére. A böngészés azonban nem teljesen privát és névtelen, ha privát böngészési módot használ.

Fenyegetések a számítógépen

A privát böngészés megakadályozza, hogy a webböngésző tároljon rólad adatokat, de ez nem akadályozza meg, hogy a számítógépén lévő egyéb alkalmazások figyelemmel kísérjék a böngészést. Ha kulcsfontosságú naplózó vagy kémprogram-alkalmazás fut a számítógépén, ez az alkalmazás figyelemmel kísérheti a böngészési tevékenységét. Egyes számítógépeken speciális megfigyelő szoftverek is lehetnek, amelyek nyomon követik a webböngészést - a privát böngészés nem véd meg a szülői felügyelet típusú alkalmazásoktól, amelyek képernyőképeket készítenek a böngészésről, vagy figyelik az Ön által látogatott webhelyeket.

A privát böngészés megakadályozza az embereket abban, hogy bekukuljanak az Ön webböngészésébe, miután ez megtörtént, de akkor is szaglászhatnak, amíg ez megtörténik - feltételezve, hogy hozzáférnek a számítógépéhez. Ha a számítógép biztonságos, akkor nem kell aggódnia emiatt.

Hálózatfigyelés

A privát böngészés csak a számítógépét érinti. A webböngésző dönthet úgy, hogy nem tárolja a böngészési előzményeket a számítógépén, de nem utasíthatja más számítógépeket, szervereket és útválasztókat, hogy felejtsék el a böngészési előzményeket. Például, amikor meglátogat egy webhelyet, a forgalom elhagyja a számítógépet, és számos más rendszeren keresztül haladva eljut a webhely szerveréhez. Ha vállalati vagy oktatási hálózaton tartózkodik, akkor ez a forgalom a hálózat útválasztóján megy keresztül - munkáltatója vagy iskolája itt regisztrálhatja a webhelyhez való hozzáférést. Még akkor is, ha otthon van a saját hálózata, a kérés az internetszolgáltatóján keresztül megy - az internetszolgáltatója ezen a ponton naplózhatja a forgalmat. A kérés ezután eléri magát a webhely szerverét, ahol a szerver naplózhatja az Ön hozzáférését.

A privát böngészés nem állítja le a naplózást. Nem hagy semmilyen előzményt a számítógépén, hogy az emberek megtekinthessék, de az előzményeit mindig másutt is bejelentkezheti - és általában be is teszi.

Ha valóban névtelenül szeretne böngészni az interneten, próbálkozzon a Tor letöltésével és használatával.